Wie zonder zonden is ….

De NOSjounaalverslaggever zegt dat de politicus zich wel degelijk beseft dat … Geërgerd mis ik de clou. Wat de politicus besefte, dan wel zich realiseerde kwam niet bij me binnen. Ken je dat gevoel? Zondag schreef ik in #50books over actief of passief lezen. Normaal gesproken lees ik een boek in ieder geval niet met het rode correctiepotlood in de hand. Dat is ook niet echt nodig, niet dat je niet over een fout zou kunnen struikelen maar de meeste zijn er in ieder geval door de redacteur uitgehaald.
Hoe anders is dat in kranten! Of, mutatis mutandis op radio en tv. Goed, daar red je het niet met een rood potlood maar bij wijze van spreken dan toch. Of de lerares Nederlands die begint met “vertel is” waar ze vertel eens bedoelt. Ik vind dat vervelend, nee, ergerlijk. Mensen die een functie hebben waarbij fatsoenlijk taalgebruik van belang is dienen de taal ook te beheersen. Een enkele fout, geen probleem maar ….
De ellende is dat de fouten door anderen overgenomen worden. ‘ Me fiets is gejat’, terwijl het bezittelijk voornaamwoord toch echt mijn moet zijn. En nog erger is het dat het dan maar vergoelijkt wordt, ‘ het Nederlands is een moeilijke taal ‘, ja, dat dankt je de koekoek!
Niet dat ik zelf zonder fouten ben. Onlangs werd ik nog terecht op de vingers getikt toen ik het over episch centrum had waar ik epicentrum bedoelde. Met het schaamrood op de kaken heb ik het snel verbeterd.
Ik zal de eerste steen dus niet werpen maar dit moest ik wel even kwijt!

Advertenties

Gepubliceerd door

carel de mari

Tot 2005 was ik werkzaam als productontwikkelaar en projectleider in verzekeringsland. Het moet daar geweest zijn dat ik getraind werd in het kort en bondig schrijven van notities en brochureteksten. Nu heb ik de grootst mogelijke moeite een verhaal in meer dan 1000 woorden te vertellen. Maar een verhaal vertellen, dat moet ik! In eigen beheer gaf ik eerder uit "Marokkaans koken en andere verhalen" (zie mijn weblog) en in de verhalenbundels "Adrenaline" en "30 Openbaringen" staat ook een bijdrage van me.

12 gedachten over “Wie zonder zonden is ….”

  1. Ik ben zeer voorzichtig geworden, onze taal is echt moeilijk om foutloos te schrijven. Ik doe elke dag een testje van Beter Spellen dat helpt maar toch…

  2. Gut zeg… zou ik nog durven 😉 Nee maar je hebt een punt hoor! Er zijn een aantal beroepen waarbij je van de beoefenaars (leraars, journalisten,…) zonder meer mag verwachten dat ze een zo goed als foutloos taalparcours kunnen afleggen…

  3. Ja Carel, het beste paard laat wel eens een vijgje vallen…. Het overkomt ons allemaal.
    Je lezeres Anna schrijft dat er een aantal beroepen zijn…( is, aantal is enkelvoud)
    Zo zegt Jezus in Johannes 8:7: Wie van u zonder zonde is ( en niet zonden) werpe de eerste steen. Daar komt de uitdrukking vandaan die jij als kop bezigt.

    1. Ow nou, dat deemoedig het hoofd buigen hoeft niet hoor 🙂 Sommige mensen zijn van nature gewoon taalgevoeliger. Soms tot ergernis van mijn nicht die lerares Nederlands is…lol…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s