Sleutel #WOT ’15-3

Zo af en toe pak ik een woordje mee op donderdag. Tegenwoordig komen de woorden van Martha en deze week is het sleutel. Een woord waar je veel kanten mee op kunt. Zelfs als je het fysieke instrument ter beschrijving kiest. Je hebt immers sleutels die op sloten passen maar ook stukken gereedschap om moeren en bouten mee aan te draaien, en die dan weer in soorten en maten. Ik noem zonder volledig te willen zijn de dopsleutel, de steeksleutel en de Engelse sleutel.

Ik kies evenwel voor de overdrachtelijke vorm, de opening naar bijvoorbeeld het succes, of juist het sluiten van mogelijkheden voor een ander door versleuteling via een toegangscode. In dienst hadden wij versleutelaars, mensen die opgeleid waren om teksten/ berichten in voor de leek onbegrijpelijke lettercombinaties om te zetten. Alleen de ontvanger die over de sleutel tot het ontcijferen beschikte kon de tekst weer in begrijpelijker taal omzetten. Wanneer je de sleutel vindt kun je de kennis tot je nemen. Zo niet dan blijft die figuurlijk achter slot en grendel.
Over figuurlijk gesproken, je hebt ook nog de sleutelfiguur die een sleutelpositie in de organisatie bezet.

Advertenties

Gepubliceerd door

carel de mari

Tot 2005 was ik werkzaam als productontwikkelaar en projectleider in verzekeringsland. Het moet daar geweest zijn dat ik getraind werd in het kort en bondig schrijven van notities en brochureteksten. Nu heb ik de grootst mogelijke moeite een verhaal in meer dan 1000 woorden te vertellen. Maar een verhaal vertellen, dat moet ik! In eigen beheer gaf ik eerder uit "Marokkaans koken en andere verhalen" (zie mijn weblog) en in de verhalenbundels "Adrenaline" en "30 Openbaringen" staat ook een bijdrage van me.

2 gedachten over “Sleutel #WOT ’15-3”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s