SWOS

Stichting SWOS draagt steentje bij aan zorgtaken

Kontakt 201412In Het Kontakt, huis-aan-huisblad hier in de regio, stond deze week onder andere een interview met mij over de rol die onze welzijnsstichting kan en wil spelen. Op dezelfde pagina werd uitgebreid aandacht besteed aan de officiële ingebruikname van de belbus, een door de SWOS voorbereid initiatief. Voor wie dit blad niet ontvangt hieronder de tekst van het interview. 

SCHOONHOVEN Bij het overhevelen van zorgtaken van het Rijk naar gemeenten per 1 januari 2015 wordt ook een beroep gedaan op vrijwilligersorganisaties als Stichting SWOS. “Waar het kan willen we helpen, maar er zijn grenzen”, geeft Carel de Mari aan.

“Een vrijwilligersorganisatie als Stichting SWOS is per definitie goedkoop”, weet de voorzitter. “En dus vraagt de gemeente of we delen van zorg en welzijn op ons willen nemen. Of we iets kunnen betekenen voor mensen, die tussen de wal en het schip dreigen te raken.”

Licht dementerenden
Zo verzorgt de ouderenorganisatie in Schoonhoven inmiddels twee dagen in de week, na een geslaagde pilot, de opvang van niet-geïndiceerde licht dementerenden. De Mari: “Zo’n elf mensen worden twee keer per week ontvangen met koffie, doen cognitieve spelletjes en bewegingsoefeningen. Ook is met dank aan de plaatselijke Rotary en het Dr Goutierfonds, voor hen in het dienstencentrum een speciale ‘antieke’ kamer ingericht, die doet denken aan vroeger. Na een hapje eten, samen met de deelnemers van de sociale maaltijd, gaan ze weer naar huis. Eventueel met de Belbus.”
Het doel van het project is tweeledig: “Enerzijds richten we ons op de licht dementerenden zelf, anderzijds op hun mantelzorgers. Hiermee worden zij even ontlast.” Per 1 januari 2015 wordt de groep uitgebreid met licht dementerende ouderen uit zorgcentrum Borchleen, voor wie vanwege de bezuinigingen geen plek meer is in de dagopvang.

Er zijn grenzen aan wat een vrijwilligersorganisatie kan behappen, stelt Carel de Mari: “Mensen die licht dementerend zijn hebben vaak ook zorg nodig, maar dat laten we aan professionals over. Dat moet je vrijwilligers niet willen aandoen. Daarom werken wij op dat vlak samen met de wijkverpleging van Vierstroom.”

Eenzaam

Stichting SWOS richt zich ook op eenzaamheidsbestrijding, belangrijk in deze tijd waarin senioren ouder worden maar ook vaak alleen komen te staan. “Daar hebben we het maatjesproject voor, waarbij vrijwilligers met de mensen gaan wandelen, een spelletje of boodschappen doen, enzovoorts. Hier ligt een grote taak voor ons, want eenzaamheid is een groeiend probleem in de Krimpenerwaard.”
Belangrijk aandachtspunt naar aanleiding van het verschuiven van zorgtaken en de bijbehorende forse bezuinigingen is oog houden op de mantelzorgers, op wie steeds vaker een groter beroep wordt gedaan. “We organiseren speciale bijeenkomsten en proberen een oogje in het zeil te houden dat mensen niet overbelast raken.”

Niet alleen de overheveling van zorgtaken werpt zijn schaduw vooruit, maar ook de gemeentelijke herindeling die op dezelfde datum -1 januari 2015- zijn beslag krijgt. “We hebben goed contact met onze zusterorganisaties in andere gemeenten, zoals de SWOB in Bergambacht en de SWON in Nederlek/Ouderkerk, en proberen daar waar mogelijk samen op te trekken. Een fusie of overkoepelende organisatie zien we vooralsnog niet zitten. We hebben toch onze eigen specifieke doelgroepen en zijn met name lokaal gericht. Van elkaar leren en samenwerken waar mogelijk kan natuurlijk wel.”

Daarnaast moeten de sociale teams binnen de Krimpenerwaard bemand gaan worden. Naast vertegenwoordigers vanuit onder andere het maatschappelijk werk, wijkverpleging en het Centrum voor Jeugd en Gezin zal er ook een ouderenadviseur zitting in hebben. “Over de precieze invulling hiervan zijn we nog in overleg met de gemeente”, meldt De Mari.

Drukke agenda
Gelukkig heeft de SWOS een trouw leger aan vrijwilligers. “Dit zijn echter vooral ‘jonge ouderen’, die tegenwoordig ook een drukke agenda hebben”, ziet Carel de Mari ook op dit vlak verandering. “We hebben meer vrijwilligers dan ooit, maar ze zijn over het algemeen wel minder beschikbaar. Door het anders te organiseren en ook verder te kijken dan deze groep, proberen we onze taken uit te blijven oefenen.”

De SWOS-voorzitter weigert zich te voegen bij de over het algemeen negatieve berichten in de media over de ‘kanteling’ in de zorg. “De vraag is ook niet of je het politiek eens bent met de gekozen maatregelen, maar of je iets met de nieuwe situatie kunt. Waar mogelijk dragen we ons steentje bij.”

Advertenties

2 gedachten over “Stichting SWOS draagt steentje bij aan zorgtaken”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s