even serieus, SWOS

Mantelzorger, wees zuinig op jezelf

Vandaag vieren we als Stichting SWOS de Dag van de Mantelzorg. Dat is rijkelijk vroeg, de datum dat deze dag landelijk op de agenda staat is 11-11, het feest van Sint Maarten. De relatie tussen mantelzorg en Sint Maarten heb ik eerder uitgelegd.

Waarom we het eerder vieren? Dat heeft te maken met de herdenking van de slachtoffers van de ramp met de MH17 die ook op die dag gepland is. En omdat we voor vandaag een prachtig programma in het Zilvermuseum kunnen aanbieden.

In ons jaarboekje dat in juni verscheen heb ik onderstaand stukje gezet:

“Mag ik u even wat vragen?”

“Mij? Ja hoor. waar gaat het om?”

” U bent toch mantelzorger?”

Volgens de statistieken zou één op de vijf Schoonhovenaren boven de 18 die vraag met ja moeten beantwoorden. Ze moeten bovengemiddeld steun verlenen aan iemand in hun directe omgeving. Hun gehandicapte kind, inclusief degenen die een paar letters toegeworpen kregen en met een rugzakje hun schoolcarrière doorlopen. Of een van de ouders, ernstig ziek, in een rolstoel beland, noem maar op. Of hun partner, een buur die extra aandacht nodig heeft. En hoort u niet bij die één op de vijf dan kent u vast wel iemand in uw omgeving.

“Ja, dan ben ik een mantelzorger, maar dat is toch normaal? Je kunt je moeder toch niet aan haar lot overlaten?”

“Nee, natuurlijk, en inderdaad, het is ook normaal, gelukkig dat u het zo ervaart. Kunt u het alleen aan?”

” Eh, ja hoor, tot nu toe wel.”

” Ik hoor enige aarzeling, het is soms best zwaar, nietwaar?”

” Inderdaad, maar ik doe het toch graag.”

“Mooi, totdat u er zelf aan onderdoor gaat, dat u toe bent aan rust, dat u de situatie niet meer aankunt en instort. En daar is niemand bij gebaat, U niet, de mensen om u heen niet, de verzorgde al helemaal niet.”

“Tja, daar hebt u eigenlijk wel een punt!!”

“Weet u, komt u eens praten met onze mantelzorgondersteuners. Misschien kunnen we uw taken wat verlichten. Misschien kunnen we eens een keertje een paar uurtjes zorg van u overnemen zodat u weer eens iets voor uzelf kunt doen. Misschien heeft u behoefte aan contact met lotgenoten om ervaringen uit te wisselen. Misschien is een luisterend oor genoeg. Ik zou het doen!”

Wij bieden die ondersteuning in Schoonhoven, bij menig andere welzijnsorganisatie, waarschijnlijk ook die in jouw omgeving kun je ook terecht. Heb je ondersteuning nodig, vraag er dan om. In je eigen belang, in het belang van degene voor wie je zorgt, in het belang van de mensen om je heen.

Advertenties

10 gedachten over “Mantelzorger, wees zuinig op jezelf”

  1. Yep! Als mantelzorger doe je er inderdaad goed aan om ook aan zelfzorg te doen 🙂 Weet ik wel het een en ander vanaf. Zowel beroepsmatig (verzorgende) maar ook privé (mama van een gehandicapt kind)…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s