Luisteren #WOT 30-14

Luisteren is voor mij het belangrijkste deel van communicatie. Luisteren is zoveel meer dan horen. Luisteren is ook interpreteren, het is als tussen de regels doorlezen. Luisteren is begrijpen, of niet begrijpen maar dan met de opdracht door te vragen.
Luisteren doe je niet alleen met je oren. Je neemt de lichaamstaal mee, je vult je kennis over je gesprekspartner erbij in. Je krijgt dus informatie van verschillende kanten en die smeed je tot wat de gesprekspartner overbrengt.
En dat is iets anders dan het ene oor in, het andere oor uit, anders dan Oost-Indisch doof, anders dan alleen maar horen wat je graag wilt horen. Luisteren is ontzettend moeilijk. Ook voor mij, ik doe het ook niet altijd, hoor!

Advertenties

Gepubliceerd door

carel de mari

Tot 2005 was ik werkzaam als productontwikkelaar en projectleider in verzekeringsland. Het moet daar geweest zijn dat ik getraind werd in het kort en bondig schrijven van notities en brochureteksten. Nu heb ik de grootst mogelijke moeite een verhaal in meer dan 1000 woorden te vertellen. Maar een verhaal vertellen, dat moet ik! In eigen beheer gaf ik eerder uit "Marokkaans koken en andere verhalen" (zie mijn weblog) en in de verhalenbundels "Adrenaline" en "30 Openbaringen" staat ook een bijdrage van me.

4 gedachten over “Luisteren #WOT 30-14”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s