SWOS

De Brug

Het mooie Schoonhoven kent nauwelijks hoogbouw, een onlangs afgebroken verzorgingshuis en de zeven verdiepingen tellende Pasteurflat die een aantal jaren geleden ingezet werd voor bewoning door senioren. Wanneer een flat vrijkwam dan werd die in principe toegewezen aan een 55-plusser. Toen de bomen nog tot aan de hemel groeiden, dus ver boven het appartementengebouw, besloot de eigenaar in de tijdgeest een ontmoetingscentrum aan de flat te bouwen. Voor de buurt, voor sociale contacten. De flatbewoners vonden dat het alleen voor hun was maar ook de andere bewoners van de wijk waren bedoeld mee te doen. De woningbouwvereniging, QuaWonen vroeg aan de Stichting SWOS het beheer en de organisatie van activiteiten op zich te nemen. Ze stelden een subsidie beschikbaar die het SWOS mogelijk een nieuwe medewerkster aan te trekken om dat neer te zetten wat gewenst was. Dit alles leidde vandaag precies vijf jaar geleden tot de start wat nu een goedlopend ontmoetingcentrum is. Koffieochtenden, een klaverjascompetitie, jokeren en sjoelen en handwerken in allerlei vorm, het kwam allemaal van de grond. Er waren voorlichtingsbijeenkomsten, modeshows, de ruimte was beschikbaar voor buurtverenigingen en dergelijke. kortom, een bloeiend geheel!
Niet alleen door SWOS maar met veel vrijwilligers, amen zijn we sterk.
Op grond van ervaringen, elders in de regio, besloot QuaWonen dit soort gelegenheden niet meer beschikbaar te stellen voor verjaardagen en zo. Een domper voor de bewoners maar dat was dan ook de enige.
Totdat Den Haag vond dat woningbouwverenigingen terug moesten tot hun core business, het bouwen en onderhouden van huurwoningen. En totdat woningbouwverenigingen elders door onverstandig beleid zichzelf in de problemen brachten maar ook de goeden meenamen in hun val, de verliezen moesten ze met zijn allen opvangen.
Gevolg voor De Brug, de subsidie aan de SWOS werd stopgezet, de ruimte werd wel om niet aangeboden maar de rest, jullie zullen het zelf moeten doen!
Vandaag vieren we het eerste lustrum maar staan we ook voor een nieuwe uitdaging! We zullen het zelf moeten doen, geheel in de stijl van de nieuwe participatiemaatschappij die Den Haag voorstaat. Of je het ermee eens bent of niet, we zullen wel moeten. Voorlopig heeft de SWOS financiële dekking tot en met 2015 en daarna moeten we afwachten hoe de nieuwe gemeente, Krimpenerwaard, zich opstelt in welzijn. Wat wel duidelijk is dat het geschenk dat de buurt in 2009 kreeg weg is, willen we De Brug behouden dan zullen we zelf ook inkomsten moeten genereren. Participatie betekent meedoen, dus ik roep de bewoners op mee te denken over manieren om geld voor De Brug te verdienen. Ik kan daarbij richting aangeven, organiseer een markt, een sponsordiner, verkoop zelfgemaakte spullen. Maar ik ga ze niet voor de voeten lopen, er zijn tal van andere mogelijkheden. De uitdaging voor de wijk is die te vinden. Zet hem op!

Advertenties

4 gedachten over “De Brug”

  1. De buurthuizen in de Zaanstreek worden allemaal afgestoten en moeten verzelfstandigen. De Pelikaan bij ons in het dorp was een van de eerste. Het draait naar mijn idee prima. Misschien een idee om eens je oren te luisteren te leggen bij voorgangers. Maar voorlopig dus weer genoeg punten op je lijstje…………. succes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s