SWOS

Zorg om de toekomst van de zorg

Gisteravond heb ik voor raads- en commissieleden van de Gemeente Schoonhoven een inleiding gehouden over de zorgen om de ouderenzorg vanuit het perspectief van de SWOS

We kregen als Stichting SWOS de vraag van u hoe we aankijken tegen de problematiek voor zorg voor de ouderen in onze gemeente.
Laat ik vooropstellen, de SWOS is er niet voor de zorg maar voor het welzijn, de w in onze naam staat daarvoor. Kort door de bocht zorgen wij dat de zorg niet, later of minder nodig is. Uit preventief oogpunt, letterlijk als voorzorg niet onbelangrijk.

Ik hoef u waarschijnlijk niets te vertellen over de demografisch ontwikkelingen. De eerste babyboomers worden binnenkort 70 en eenderde tot de helft van die babyboomers zal royaal de 90 passeren.
Die babyboomers zijn doorgaans nog vitaal, hebben zo’n 40 jaar hun bijdrage aan de arbeidsmarkt geleverd en willen nu de vruchten plukken. Je weet immers maar nooit hoe lang dat nog kan. Wij en andere vrijwilligersorganisaties kunnen hen goed gebruiken maar dat geldt ook voor hun kinderen, opa en oma worden maar al te vaak voor een paar dagen in de week ingezet als oppas. Ook vrijwilligerswerk, dat is waar.
Die babyboomer zegt tegen ons, ik wil graag wat doen maar hou rekening met mijn vakanties. ’s Winters ga ik twee weken schaatsen op de Weissensee, juli en augustus zitten we met de caravan aan de Middellandse Zee.

Er komen dus meer ouderen en in de regel zal hun laatste levensjaar de meeste zorg vragen. Zorg, en dan met name de mantelzorg kunnen en willen we ondersteunen, de o in SWOS staat daarvoor. Maar de werkelijke mantelzorg moet in de directe omgeving van de zorgvrager gevonden worden. Als het om ouderen gaat denk je dan in eerste instantie aan, voor zover aanwezig de partner en de kinderen. Maar die kinderen wonen vaak niet meer twee straten verder. Ze zijn uitgevlogen, naar daar waar werk is. Mijn moeder had negen kinderen, ze is 93 en er zijn er nog 7 over. Ze woont in Houten, een broer van mij gelukkig ook. Maar als die op vakantie is en zij komt te vallen dan zal ik op moeten draven, drie kwartier in de auto. Of een der anderen, minstens even ver weg. Kortom, een beroep op de kinderen is niet altijd mogelijk. De eigen partner? kan die het nog aan, meestal van ongeveer gelijke, dus hoge leeftijd? Het eigen netwerk van de oudjes dan? Dat is aardig uitgedund in de loop der jaren. Natuurlijk verloop noemen we dat.

We ondersteunen mantelzorgers met raad en daad, we bieden respijtzorg, bijvoorbeeld door dagdelen niet geïndiceerde licht dementerenden op te vangen en geven dan hun verzorger datzelfde dagdeel de ruimte iets voor zichzelf te doen. We doen klusjes aan huis, in de tuin, en brengen dagelijks maaltijden rond waardoor mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. We bieden gezelligheid, een sociale maaltijd om eenzaamheid tegen te gaan. We bieden bewegingsprogramma’s, onder het mom van een gezonde geest in een gezond lichaam.

Maar vroeg of laat lopen we tegen grenzen aan als het om onze vrijwilligers gaat. De vraag neemt toe, het aanbod aan vrijwilligers neemt af. Dat is wat ons, zowel het SWOSbestuur als u als gemeenteraad zorgen moet baren. We moeten zuinig zijn op onze vrijwilligers, al die mensen die moeilijk nee kunnen zeggen wanneer een beroep op hun gedaan wordt. Want, de kruik gaat zolang te water tot die barst. En laten we het zover komen dan gooien we het kind met het badwater weg.

We lopen ook tegen grenzen aan waar het om onze organisatie gaat. De fysieke ruimte is beperkt, als het om nieuwe taken gaat dan moeten we investeren in kennis. We moeten professionele ondersteuning in kunnen kopen want alleen met goede wil komen we er niet. Besturen, alleen met ons boerenverstand, leidt onherroepelijk een keer tot fouten. Fouten waar dan met name onze cliënt de dupe van zal zijn. En we moeten ervoor waken niet te ver van onze core business af te raken, we moeten voorkomen dat we het afvalputje voor welzijn worden.

Complicerende factor is de gemeentelijke herindeling en de onzekerheid die dat met zich brengt. Onzekerheid die u nu niet weg kunt nemen maar ons als bestuur tot voorzichtigheid maant.

Samenvattend, we zetten ons en onze vrijwilligers graag in voor de welzijnstaken richting de ouderen en mensen met een beperking. We kunnen dit slechts met hulp en begrip van anderen en zullen moeten waken voor grensoverschrijding zonder dat daar de middelen en menskracht voor beschikbaar zijn.
Ik dank u voor uw aandacht.

Op persoonlijke titel:
Ook ander partijen op het gebied van zorg deden hun zegje. Ik vrees dat er nog een lange weg te gaan is. Kennis van wat de verplichtingen zijn die de gemeente per 1-1-2015 moet aangaan, inventarisatie van wat er is en ontbreekt. Zoeken naar de beste oplossing. En dat alles met een veel aandacht van politiek en ambtenarenapparaat vragende gemeentelijke herindeling waarbij bovendien de huidige raadsleden nog maar moeten afwachten of er straks in de nieuwe raad nog wel een plek voor ze is. Daarbij komt dat er nog vier gemeenteraden zijn met een aflopend mandaat waarvan verwacht wordt dat ze tenminste een structuur neerzetten waarin een gezamenlijke eenduidige start gemaakt kan worden. Me dunkt, een Gordiaanse knoop lijkt eenvoudiger te ontwarren!

Advertenties

4 gedachten over “Zorg om de toekomst van de zorg”

      1. Nee jij zult best wel druk zijn met inspelen op de toekomst…. super Carel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s