even serieus

De bus weer gevuld

Het zal geen nieuw record worden, ik kreeg een straat minder dan andere jaren en nog wel de, voor mijn gevoel, straat die het meest opbrengt, onze eigen straat namelijk. Maar goed, ik heb weer bij menig deur aangebeld en ‘Maag-, lever-, darmstichting’ gezegd, afwisselend en naar gelang gevolgd door meneer of mevrouw, vaker ook door de voornaam, ik ken de mensen hier in de buurt en dat heeft zo zijn voordeel. Niet dat ik dat zeker weet maar ik heb het gevoel dat mensen eerder en meer aan een bekende geven. Het heeft ook zo zijn nadelen, er is nogal eens een praatje te maken en dat houdt op. Maar ik heb het er graag voor over.
‘Loopt u ook voor andere goede doelen?’
‘Eh, nee, hoewel, soms neem ik wel eens een stukje straat over van een wijkje dat mijn vrouw loopt voor Jantje Beton of het Reumafonds.’
Soms merk je dat mensen direct bij het onderwerp betrokken zijn. Ik hoorde:
‘Een vriendin heeft leverkanker, ja, ik geef hier graag aan.’
En dan denk ik, ik zeg het niet, hoor, die heeft waarschijnlijk niets meer aan je bijdrage. Maar anderen hopelijk wel, blijf vooral geven.
En een paar deuren verder: ‘Is er alweer een jaar om? Deze collecte is toch steeds ongeveer in dezelfde week?’
‘Inderdaad, en het is al jaren dezelfde collectant.’
image

Ik heb bijna een kant van de straat gedaan als grote druppels regen vallen. Buienradar had aangegeven dat het droog zou blijven en dus hing de was nog buiten, lagen de kussens nog op de tuinstoelen. Snel naar huis, de boel binnengehaald. Meer dan die paar druppels is het niet geworden, na het eten dan maar de rest.
‘ Natuurlijk, ik moet morgenochtend naar het ziekenhuis voor een endoscopie.’ Ik weet hoe vervelend zo’n onderzoek is, wens hem sterkte.
‘Ik zag U al aankomen, maar waar bleef U nou?’
‘Tja, uw buurman moest even zijn verhaal kwijt.’
‘Ah, ja dat heeft hij wel meer.’
‘Papa, mag ik het geld in de bus doen?’ ‘Papa, ik ook?’
De muntjes zijn niet groot maar het zijn er veel, om de beurt gooien de kinderen iets in de bus die ik bijna neer moet zetten, anders kunnen ze er niet bij.
Met enige regelmaat excuseren de mensen zich omdat ze geen of weinig klein geld in de portemonnee hebben. Ik herken het verschijnsel, met dat altijd pinnen zie je nog maat weinig muntgeld. Mensen hebben ook de mogelijkheid om per SMS € 1,50 per keer over te maken. Ik wijs ze eerlijk gezegd nooit op die mogelijkheid. En vele kleintjes maken ook een grote!
Straks ga ik de bus inleveren, hij is niet zo zwaar als anders, ik had niet anders verwacht. Maar ik heb mijn best gedaan.
‘ Wat zeg je? Is er bij jou geen collectant langs geweest? SMS dan even ‘ik geef’ naar 4333, kost je anderhalve euro, daar koop je op een zonnig terras nog geen biertje voor. En het is beter besteed!

Advertenties

8 gedachten over “De bus weer gevuld”

      1. Mja ook weer waar. even niet bij stil gestaan dat er een landsnummer voor moet 🙂

      2. maar er zal bij jullie toch wel een equivalent van maag-, lever-, darmstichting zijn of patientenvereniging van een van de specialismen?

      3. Waarschijnlijk wel. En ik geef ook elk jaar een welbepaald bedrag aan vier verschillende verenigingen maar zo’n kleintje kan er altijd nog wel bij 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s