even serieus

Zomaar een avondje Nieuwsuur

Lokale politiek vindt dat er een museum, een concertgebouw moet komen. Er wordt hard aan gewerkt, de voorbereidingen kosten tijd en er komen nieuwe verkiezingen. De nieuwe raad zet een streep door de (kostbare) plannen.
Landelijke politiek kiest voor CO2-arme energiewinning, er worden plannen gemaakt en plannen maken kost geld. Er komen verkiezingen, de verhoudingen veranderen en de besluiten worden (gedeeltelijk) teruggedraaid.
Het zijn maar voorbeelden van geld weggooien. Wiens schuld? De volksvertegenwoordigers volgen hun mandaat, de kiezers kiezen op andere onderwerpen. Minder belangrijk? Niet altijd, ach, dat zijn politieke keuzes. Het systeem klopt niet.
Energiebeleid kost decennia, kijk naar Denemarken waar men na 40 jaar grotendeels onafhankelijk is van fossiele brandstoffen en min of meer zelfvoorzienend is. Kwestie van consequent inzetten op een doel!
En dat geldt ook voor die cultuurprojecten en nog veel meer. We zijn kennelijk niet in staat tot echte samenwerking, we kunnen niet iets afmaken. Beginnen we ergens aan dan worden gaandeweg de regels veranderd en achteraf klagen we dat het allemaal zoveel meer gekost heeft.
Misschien denk ik te simpel maar als we doelen nu eens op haalbaarheid toetsen, de stappen beheersbaar houden en beslissingen overlaten aan mensen met verstand van zaken, zou het helpen?

Advertenties

5 gedachten over “Zomaar een avondje Nieuwsuur”

  1. Ik kreeg nu een melding via Google +. Ik snap nog niet zo veel van dat Google +. Maar je stukje zit weer goed in elkaar. ja waarom kunnen ze het in Denemarken wel…lijkt me een goed advies van jou!

    1. en via Facebook, neem ik aan. Ik weet ook nog weinig van Google+, probeer maar wat.
      En, wat Denemarken betreft, daar hebben ze begrepen dat het een project is dat onmogelijk in een keer en snel uitgevoerd kan worden. En dus hebben ze breedgedragen een toekomstvisie geformuleerd en die strikt gevolgd.

  2. Weet wel zeker dat het zou helpen als goede plannen ,die tijd kosten om te kunnen werken , meegenomen zouden worden bij ieder wissel van ambtenaren.Maar ieder schijnt zijn eigen toko.tje te hebben…Vind het ook wel eens vremd. ja.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s