even serieus

Niet gehinderd door enige kennis van zaken …

Er was eens een tijd, niet eens zo lang geleden en mogelijk nog steeds, dat managers op basis van hun managementopleidingen bedrijven gingen leiden. Ze hadden geen idee wat voor producten die maakten, welke diensten ze aanboden. En dan was er misschien niets mis met de aansturing, misschien hè, maar ze bemoeiden zich ook nog met de producten. Oh, en nog iets, het verleden, de valkuilen, ze lapten het aan hun laars.
De gevleugelde woorden waren dan ook ” niet gehinderd door enige kennis van zaken hebben zij besloten dat et cetera”.
Wat ik toen niet zag, niet kon zien, is de voorbode voor de huidige tijd. Iedereen staat klaar met zijn of haar mening zonder te weten waar men het over heeft. Emotie voert de boventoon. En als het dan om een voetbalsupporter gaat die de trainer van zijn club naar de directe regionale concurrent ziet overgaan dan denk ik, soit, wie maakt zich er verder zorgen over.
Maar als ik zie dat politici, landelijke politiek, zich bemoeien met zaken waar ze totaal geen idee van hebben, als ik zie dat zelfs ministers en staatssecretarissen hun oren laten hangen naar de door emotie gevoede publieke opinie dan vraag ik me in alle gemoede af waar het heen moet met deze maatschappij. Als ik dan vervolgens zie dat het Openbaar Ministerie, het OM al een voorschot neemt op een vermoedelijke en daarom verwachte uitspraak van een rechter baseert, ervan uitgaand dat die rechter wel zijn oren zal laten hangen naar die publieke opinie dan griezel ik.
Maar gelukkig hebben we onze pers nog, de journalisten die op kritische wijze de ontwikkelingen volgen zeg ik dan maar cynisch. De journalisten die bij de spraakmakendste media in dienst zijn, puur vanwege hun journalistieke kwaliteiten. Vergeet het maar.
Mijn optimistische aard wordt danig op de proef gesteld!

Advertenties

7 gedachten over “Niet gehinderd door enige kennis van zaken …”

  1. Gelukkig zitten er bij De Correspondent wel degelijk een groot aantal journalisten die op kritische wijze de ontwikkelingen volgen. Een verademing om te lezen.

  2. Oh neeje, ik ga me er maar niet aan wagen om hierop te reageren… man man man zou ik hierover kunnen uitweiden. Ik ben het me je eens hoor daar niet van. Maar de situatie in België met die werkgroepen dan denk ik soms ‘en de specialisten in dit alles, waar zitten die… ‘ Terwijl we die, en dat is nog het toppunt, wel degelijk hebben. Grrr… dan lees ik maar de knack waarin ze wél hun zegje doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s