Nederland van Alleman

Tja, en dan schrijf ik Alleman niet voor niets met een hoofdletter in de titel. Het gaat hier om de vergelijking van nu met met de beelden die Bert Haanstra in 1963 over ons kikkerlandje maakt. Een kaskraker toen, maar vooral een tijdsbeeld al zal dat later steeds duidelijker geworden zijn. Toen vonden we het immers heel gewoon! Na een Nederland van boven nu een Nederland van onder op de televisie en de gekozen ingang vind ik leuk. Het Nederland uit de begin zestiger jaren, de laatste jaren van de wederopbouw, er was genoeg kapot gemaakt in de Tweede Wereldoorlog. Dat Nederland van toen dient als referentie voor het Nederland van nu. De ontwikkelingen worden op rustige wijze in hapklare brokken gepresenteerd. Afgelopen week ging het over wonen.
Via de oude rijtjeshuizen naar de Bijlmerflats en dan door naar de VINEXwijken, toch maar weer rijtjeshuizen. Oh, sorry, geen rijtjes, er zit variatie in. Van krap naar royaal ook.
Oma was toen nog deel van het gezin en had haar plekje in de woning (niet overal, maar toch) en oma moet dat straks weer hebben. Van het werken aan huis naar het thuiswerken.
Het zijn golfbewegingen, noch het ene, noch het andere systeem voldoet en we blijven maar pendelen!
Met de jaren zie je de wereld veranderen en tegelijk hetzelfde blijven.

Advertenties

Gepubliceerd door

carel de mari

Tot 2005 was ik werkzaam als productontwikkelaar en projectleider in verzekeringsland. Het moet daar geweest zijn dat ik getraind werd in het kort en bondig schrijven van notities en brochureteksten. Nu heb ik de grootst mogelijke moeite een verhaal in meer dan 1000 woorden te vertellen. Maar een verhaal vertellen, dat moet ik! In eigen beheer gaf ik eerder uit "Marokkaans koken en andere verhalen" (zie mijn weblog) en in de verhalenbundels "Adrenaline" en "30 Openbaringen" staat ook een bijdrage van me.

2 gedachten over “Nederland van Alleman”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s