Kaas

Ja, die koe van gisteren, die heeft haar werk gedaan.
De boerin ook, een prachtig natuurproduct hebben die twee samen gemaakt.
Liefst op onze fiets, het weer moet een beetje meezitten, trekken we de polder in om een pondje kaas te halen. Een plat stukje pittig belegen, wel snijdbaar, de kaasboer mag zich daar misschien aan ergeren maar dat is voor ons fatsoenlijk verwerkbaar. We rijden richting Haastrecht of richting Berkenwoude, we treffen een kaasboerderij en slaan onze slag.

Boerenkaas en basterdsuiker zijn , mits voorzien van het label GTS (gegarandeerd traditionele specialiteit) de enige Nederlandse producten die om deze reden op de Europese markt beschermd zijn. Die bescherming geldt ook voor (geuzen)lambiek, balsamicoazijn uit Modena en de Spaanse serranoham om maar wat te noemen. In totaal vallen ongeveer 600 producten onder dit label.
De EU kent nog twee vormen van bescherming, de beschermde oorsprongbepaling (BOB) en de beschermde geografische aanduiding (BGA).
Of die kazen die we hier kopen daadwerkelijk dat EU-label hebben, ik zou het niet weten. Maar waarom zou een zelfkazende boer zijn producten in pak ‘ m beet Denemarken laten fabriceren. En dan nog, we vinden dit soort kaas lekker, ongeacht de oorsprong.

Advertenties

Gepubliceerd door

carel de mari

Tot 2005 was ik werkzaam als productontwikkelaar en projectleider in verzekeringsland. Het moet daar geweest zijn dat ik getraind werd in het kort en bondig schrijven van notities en brochureteksten. Nu heb ik de grootst mogelijke moeite een verhaal in meer dan 1000 woorden te vertellen. Maar een verhaal vertellen, dat moet ik! In eigen beheer gaf ik eerder uit "Marokkaans koken en andere verhalen" (zie mijn weblog) en in de verhalenbundels "Adrenaline" en "30 Openbaringen" staat ook een bijdrage van me.

6 thoughts on “Kaas”

  1. Een zelfkazende boer gaat dat niet doen.. nee 🙂 Maar sommige producten die in handen komen van grote bedrijven, om nog geen multinationals bij naam te noemen, hebben die bescherming echt wel nodig – van onze streekproducten moeten ze met hun tengelen afblijven 🙂 Stokpaardje van mij… lol

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s