Kwinkslag, #WOT ’14-6

tattooUntitled1Kijk, weer eens een #WOT waar ik wat mee kan. Het woord ken ik maar het vraagt verdieping. Eerst maar eens het etymologisch bekijken. Want wat is kwink eigenlijk, waar komt het vandaan. Kun je kwinkslaan?

kwinkslag zn. ‘geestig gezegde, aardigheid’
Mnl. quinckslach ‘steek, onaardig bedoelde toespeling’ in laet u quincslagen gaen! ‘laat je toespelingen maar horen!’ [1410; MNW]; vnnl. steeds minder pejoratief quinckslagh ‘geestigheid, woordspeling’ [1624; WNT]; nnl. kwinkslag “loopje, kneep, dubbelzinnigheid”, hy wist het met een kwinkslag goed te maaken [beide 1717; Marin NF].
Samenstelling van kwink en → slag in de betekenis ‘list, streek’. Kwink is waarschijnlijk afgeleid van kwinken, vnnl. quinken ‘zich vlug heen en weer bewegen’ [1530; WNT], zie → kwinkeleren.

Kijk, zo’n quote, daar heb je wat aan. Het is dus een term die uit het middeleeuwse Nederlands is blijven hangen terwijl de oorspronkelijke vorm verdwenen is.
Zich vlug heen en weer bewegen, het is nog slechts overdrachtelijk bedoeld. De kwinkslag is altijd ad rem, onverwacht mag je ook zeggen. Ik mag dat wel, graag zelfs. Ik doe dat wel, vaak zelfs.

De onvolprezen Marten Toonder heeft, zoals vaker, een andere kijk op een woord. Hoe hij, en dus heer Bommel over kwinkslagen denkt? Lees dit Wikipedialemma maar eens (als je het origineel niet hebt.

Advertenties

Gepubliceerd door

carel de mari

Tot 2005 was ik werkzaam als productontwikkelaar en projectleider in verzekeringsland. Het moet daar geweest zijn dat ik getraind werd in het kort en bondig schrijven van notities en brochureteksten. Nu heb ik de grootst mogelijke moeite een verhaal in meer dan 1000 woorden te vertellen. Maar een verhaal vertellen, dat moet ik! In eigen beheer gaf ik eerder uit "Marokkaans koken en andere verhalen" (zie mijn weblog) en in de verhalenbundels "Adrenaline" en "30 Openbaringen" staat ook een bijdrage van me.

8 thoughts on “Kwinkslag, #WOT ’14-6”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s