even serieus, SWOS

Krijgt Schoonhoven een belbus?

scannen0005
Zo’n anderhalf jaar geleden kreeg de Stichting SWOS van de gemeente Schoonhoven het verzoek te onderzoeken of er verbetering mogelijk was in het vervoer van ouderen en mensen met een beperking. Het probleem met het thans aangeboden taxivervoer is vooral de wachttijd, de busjes bestrijken een te groot gebied om snel te kunnen reageren op de vervoersvraag van deze groep.
Enthousiast pakten we de klus op, keken we in andere gemeentes of voor dit probleem een oplossing gevonden was en gingen we in overleg met andere betrokken dan wel te betrekken organisaties.
Het resultaat is een businessplan dat de toets der kritiek kan doorstaan. Met andere woorden, het is mogelijk, financieel haalbaar, uitvoerbaar en een echte verbetering. Er is echter een maar!

Bemensing
De organisatie moet draaien op vrijwilligers. Er moet een nieuwe stichting opgezet worden en daarvoor is een bestuur nodig. Er zijn chauffeurs en bijrijders nodig en de telefooncentrale moet bemand worden. In een eerdere peiling, vorig voorjaar zijn er, ondanks het feit dat er toen nog geen concrete plannen waren, al een aantal aanmeldingen binnengekomen.
Die concrete plannen zijn er nu dus wel, we gaan op zoek naar vrijwilligers!

De aanloop
Gisteren stond er een advertentie in het huis aan huisblad hier, Het Kontakt. En volgende week staat diezelfde advertentie er weer. Maar bovendien een redactioneel stuk, we hebben vanochtend het interview gehad. Een dezer dagen komt er ook nog een Facebookpagina, die mag je liken! Zaterdag vertellen we ons verhaal op Radio Zilverstad. En dat alles in de aanloop naar een informatiebijeenkomst op 6 februari in het Dienstencentrum aan de Oranjeplaats.

En daarna
Wanneer we voldoende vrijwilligers vinden, en daar rekenen we wel op, dan kan het nieuw te vormen bestuur aan de slag. Er moet dan een stichting opgericht worden, een samenwerkingsovereenkomst met Gemiva, de belangrijkste partner. Er moet een bus aangeschaft worden en die moet volgehangen worden met reclameborden van lokale adverteerders. Er moet een cliëntensysteem gemaakt en gevuld worden en een website gebouwd. Kortom, nog genoeg te doen. De verwachting is dan ook dat op zijn vroegst komend najaar de belbus kan rijden. Maar we hebben er zin in! Het moet gewoon lukken!

Advertenties

13 gedachten over “Krijgt Schoonhoven een belbus?”

  1. Ha, een belbus… kennen wij hier ook hoor. Niet direct in het dorp waar ik woon, daar rijden lijnbussen genoeg maar in meer afgelegen gebieden…

  2. Het is een soort lijndienst op oproep – met evenwel kleinere bussen zoals op de foto hierboven en niet gebonden aan de reguliere uren en/of ritten.

  3. Goed plan! Helaas red ik vrijwilligerswerk niet maar mogelijk ga ik er wel gebruik van maken. Tenzij de ritprijs zo hoog wordt dat mijn uitkering er asn op zou gaan natuurlijk ;-).

  4. We gaan het er vanavond over hebben , hopelijk krijgen we genoeg vrijwilligers bij elkaar, anders ga ik wel dubbele diensten draaien, ikvind dit een super goed initiatief ,-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s