(V)uurwerk

Het lijkt me helemaal niet zo’ n slecht idee, verhuizen naar bijvoorbeeld Antwerpen of Mechelen. Precies, het Bourgondische in de Belg spreekt me wel aan maar dat is niet de reden voor deze verzuchting. In verschillende Vlaamse steden is het niet langer aan particulieren toegestaan vuurwerk af te steken. En dat zouden ze hier ook moeten doen. Ik weet het, een beetje egoïstisch is het wel. Vooruit dan, in ieder geval de jaarwisseling bij onze zuiderburen meebeleven. Maar dan wel ruim genomen want het is niet voor niets dat Post.NL de gleuf in de brievenbussen al begin december drastisch verkleint, hoe lastig dat ook is voor de kerstkaartverzenders.
Gistermiddag, wat een prachtig weer, fietste ik door onze polders. Heerlijk, tot vlak voor ik langs een boerderij nabij Haastrecht reed iemand het nodig vond en zijn mogelijk legaal die dag aangeschafte vuurwerk uitprobeerde. De reactie op mijn longen was pijnlijk, de lucht werd me door de stank ontnomen.
Dinsdag blijf ik binnen, in ieder geval ‘ s avonds maar waarschijnlijk de hele dag, vanaf tien uur ‘ s morgens mag men het kruit verschieten en gewoonlijk wordt die tijd ook wel benut.
(het zijn overigens niet alleen de mensen die aan een longkwaal lijden.)
De bedoeling achter het ritueel lijkt men vergeten, zoals zoveel bedoeling is vergeten. Het is verworden tot zinloos geweld.
Bewaar alsjeblieft het vuurwerk tot de twaalf uur door het uurwerk geslagen is en verwelkom het nieuwe jaar.

Overigens ben ik van mening dat de plus-boodschappenpakketten bij de voedselbank terecht dienen te komen.

Advertenties

Gepubliceerd door

carel de mari

Tot 2005 was ik werkzaam als productontwikkelaar en projectleider in verzekeringsland. Het moet daar geweest zijn dat ik getraind werd in het kort en bondig schrijven van notities en brochureteksten. Nu heb ik de grootst mogelijke moeite een verhaal in meer dan 1000 woorden te vertellen. Maar een verhaal vertellen, dat moet ik! In eigen beheer gaf ik eerder uit "Marokkaans koken en andere verhalen" (zie mijn weblog) en in de verhalenbundels "Adrenaline" en "30 Openbaringen" staat ook een bijdrage van me.

7 gedachten over “(V)uurwerk”

 1. Mij staat bij dat het vuurwerk er is om de boze geesten weg te jagen zodat we fris het nieuwe jaar in kunnen.
  De roep om vuurwerk alleen nog door professionele mensen af te laten schieten, wordt steeds groter nu het illegale vuurwerk steeds gevaarlijker wordt en de schade groter. Nog even geduld en wij komen ook wel bij dat vuurwerkverbod. Tot die tijd de longen bewust in het frisse houden.

 2. Miljoenen gaan de lucht in. Tijdens de jaarwisseling hangt een verstikkende damp in de straat. Degenen die het vuurwerk afsteken laten de troep liggen.
  Wat had er niet aan goeds gedaan kunnen worden met het geld dat nu aan die rotzooi wordt besteed?
  Als politieman heb ik heel wat oudejaarsleed mee “mogen” maken. Vechtpartijen, lichamelijk letsel veroorzaakt door vuurwerk.
  Medelijden heb ik met mijn twee tortelduifjes, die trouw iedere morgen in mijn tuin op de schutting wachten tot ik met mijn voerbusje hen spijzig. Ik vraag me af, waar zouden ze de nacht doorbrengen. Op hun vaste plekje in de boom voor het huis? En hoe zou het met de hond van de buurman gaan?

  Sterkte wens ik de artsen en de verpleegkundigen die klaar staan om de slachtoffers met oogletsel e.d. weer op te lappen…
  Ik hoop op een rustige jaarwisseling..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s