even serieus

Trias Politica

Het systeem komt al uit de Romeinse oudheid en is heel doordacht. Wetgevende macht, uitvoerende macht en beoordelende (rechterlijke macht). Kort door de bocht, de volksvertegenwoordiging bedenkt de wet, de regering organiseert de macht en de rechter kijkt toe op de toepassing. De wetgever en de uitvoerder kijken niet naar individuele gevallen, de rechter juist wel. En dat is een groot goed, in mijn ogen.

Als wetgever kun je gewoon nooit alles voorzien en ook in de toepassing (vooraf) is dat niet mogelijk. Maar zodra mensen geconfronteerd worden met de uitvoering kunnen bijzondere omstandigheden een rol spelen. De rechter beoordeelt die omstandigheden, een hogere rechter toets die omstandigheden en uiteindelijk speelt jurisprudentie, het omgaan met ervaringen uit de wetgeving een belangrijke rol. Immers, geldt voor Jantje het meenemen van zijn bijzondere omstandigheden dan moet in vergelijkbare zaken dat ook voor Marietje gelden. Aan de rechter die afweging.

De wetgevende macht kan en mag vervolgens de  wet wijzigen zodat de geconstateerde omissie alsnog ingevuld wordt.

Gisteren speelde, niet voor het eerst, de discussie over de moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der Graaf. Straks krijgen we, een herhaling,  iets soortgelijks over Mohamed Bouyeri die Theo van Goghs leven beëindigde. Bijzondere zaken, zeker door de keuze van het slachtoffer. Maar wetgevende en uitvoerende macht hebben die bijzonderheid niet onderkend, in ieder geval niet meegewogen. En dus moeten we de beslissing aan de rechter overlaten.

Tijdens het spel mag je niet de regels veranderen, zo simpel is het leven!

Overigens ben ik van mening dat de plus-boodschappenpakketten bij de voedselbank terecht dienen te komen.

Advertenties

12 gedachten over “Trias Politica”

  1. Kort en bondig de essentie weergegeven!
    Veel mensen, en helaas ook politici en bestuurders, beseffen niet hoe wezenlijk en belangrijk deze beginselen van de rechtsstaat zijn.

  2. Geeft ook maar weer eens weer .dat het toch niet altijd zo simpel is. We hebben dan te maken met gevoelens en emotie. Maakt ook wel weer dat ik blij ben dat er rechters en regels zijn die dit regelen….

  3. De scheiding der machten en die moet wat mij betreft gewoon blijven bestaan. Is wél zo gezond. En hoe staat het met al die andere, anonieme nabestaanden? Daar heeft de dader toch ook gewoon proefverlof mogen krijgen. Ik stel voor dat Fred Teeven nu alvast met proefverlof gaat.

    1. het gaat niet eens om de gewone man, het gaat om regeringsfuctionarissen en kamerleden die omwille van hun eigen baantje populisme bedrijven en daarmee de ǵ’ gewone man’ op het verkeerde been zetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s