even serieus, praatje, plaatje

Droedelen

De maandagse blogpraat ging deze week over illustraties bij je blog. Naast de waarschuwing toch vooral geen foto’s van anderen, die niet rechtenvrij zijn, te plaatsen kwam er een keur aan illustraties voorbij. De tendens was dat een plaatje een verhaal moet versterken. In grote lijnen kan ik me daar ook in vinden. Slechts een enkeling, waaronder ik, gaf aan dat het ook andersom kan, dat een praatje het plaatje versterkt. Maar goed, dat is helemaal niet zo belangrijk.

Er passeerden een aantal soorten illustraties de revue.

  • Natuurlijk de eigen foto’s. Het is overigens moeilijk een foto van een ander te vinden die past bij je verhaal, ik herken dat wel. Eigen foto’s kun je zelf in scene zetten. Grappig te zien dat iemand die zijn gedichten altijd vergezeld doet gaan van zelfgemaakte foto’s van wolkenhemels zich niet bewust leek van de verrijkende werking van die beelden.
  • Teken- en schilderwerk waarbij de terechte kanttekening is dat dat veel werk is, wil je het goed doen. Ik zou zeggen, doe het andersom, gebruik een gemaakte tekening of schilderij en schrijf daar een tekst bij.
  • Andersoortige kunstwerkjes als beeldjes van papier-maché, haakwerk, whatever.
  • Printscreens. Vooral bij zakelijke blogs over IT-gerelatteerde onderwerpen als verduidelijking van het omschrevene natuurlijk een hele goede. Zeker als je met pijl en cirkel aangeeft waar je de aandacht op wil vestigen.
  • Droedels. Snelle pentekeningen die kwalitatief niet best hoeven te zijn maar wel iets aangeven. Grappig dat dan juist vandaag de NRC Next wat droedels laat zien die oud president Clinton tijdens het lezen van officiële stukken in de kantlijn klodderde.

Plaatje erbij? Vooruit, een gedachteloze droedel, gemaakt tijdens het schrijven van dit blogje.

scannen0003

Overigens ben ik van mening dat de plus-boodschappenpakketten bij de voedselbank terecht dienen te komen.

Advertenties

6 gedachten over “Droedelen”

  1. Dankjewel voor de samenvatting. Erg prettig. Ben het met je eens dat de relatie tussen plaatje en praatje wederkerend is en niet eenzijdig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s