50books

#50books, vraag 42

Wie van jullie leest er tegenwoordig nog poëzie?

De inleiding naar de vraag lezend rekende ik op iets in de trend van Wie leest er nog wel eens voor?, de wending naar bovenstaande vraag verraste mij. Maar ik begrijp hem wel. Poëzie krijg ik het liefst voorgelezen, liever nog voorgedragen, tot me. Zelf lezen, ik ben er niet handig in. Ik lees het als platte tekst terwijl je juist in dit soort werk de nuances tot je moet nemen. Ik heb dat nooit geleerd, poëzie lezen, en soms ervaar ik dat als een gemis. Soms, wanneer een medeblogger een gedicht heeft geschreven, ik probeer het dan wel. Maar laat mij me maar in proza verdiepen.

 Overigens ben ik van mening dat de plus-boodschappenpakketten bij de voedselbank terecht dienen te komen.

Advertenties

17 gedachten over “#50books, vraag 42”

  1. Ik ging zo op in het voorlezen, dat de poezie mij totaal ontging… De echte vraag moet ik nog beantwoorden… Maar even als reactie op jouw blog. Ik denk dat het lezen van poezie niet om een andere leeshouding hoeft te vragen. Het kan helpen het gedicht hardop voor te lezen. En de woorden lekker over je tong te laten rollen. Langzaam lezen en je komt een heel eind.

      1. Nog een tip: probeer de cadans van de tekst te vinden, het ritme. Dan kun je achter nog meer betekenissen komen :). Soms legt een dichter een klemtoon ineens anders en bedoelt hij/zij ineens iets heel anders.

  2. Poëzie …daar moet je tijd voor nemen….lekker even sudderen met zinnen die soms raadselachtig zijn. Het zijn net sudderlapjes die moeten even garen snap je?

  3. Ah poëzie hé! Dat lees ik. Graag zelfs. En af en toe waag ik me er ook zelf wel aan. Maar dat wist je al.
    Kijk hé zoveel als er verschillende literatuurschrijvers zijn, zoveel dichters zijn er. Sommige begrijp je onmiddellijk, van andere begrijp je geen jota. Ook ik niet, al heb ik een volle boekenplank met dichtbundels staan en hebben ik er al een veelvoud van dat al gelezen. Mensen die echt graag eens een gedicht willen lezen maar moeite hebben om te achterhalen wat men er precies mee wil zeggen raad ik aan om eens iets van Bart Moeyaert te lezen, of Ingmar Heytze of Wislawa Szymborska ofzo en laat een Hugo Claus en een Anna Enquist maar voor wat ze zijn 🙂

  4. Poëzie moet je wat vaker lezen voor je het gaat waarderen en soms vind je het gewoon niks. Boeken hebben dat ook wel eens, maar die lees je minder snel 2 of meerdere keren en voor poëzie hoe vaker je het leest hoe meer je het kan raken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s