even serieus

Sinterklaas en Zwarte Piet, allebei bestaan ze niet

Dat mochten we niet zeggen, Sinterklaas en Zwarte Piet, allebei bestaan ze niet. Het mocht dan waar zijn, de kleintjes mochten niet van hun geloof afvallen. Dit weekeinde laaide de jaarlijkse discussie rond Zwarte Piet weer op, het is al net zo’ n gewoonte geworden als dat er begin september al pepernootjes in de schappen van de supermarkt liggen. We bouwen kennelijk nieuwe tradities op. Zinloze discussies die afbreuk doen aan een feest dat toch vooral voor de kinderen gevierd dient te worden.
Gekunstelde links naar onderdrukking en slavernij, je bereikt er niets mee. Dat soort discussie dient op ander niveau uitgevochten te worden, niet over de rug van de vijf- en zesjarigen.
Sinterklaas bestaat niet, Zwarte Piet bestaat niet, ik geloof niet in elfjes en kabouters. Ik geloof in de kracht van sprookjes, van verlangen naar, van genieten van het leven.

Advertenties

21 gedachten over “Sinterklaas en Zwarte Piet, allebei bestaan ze niet”

   1. Hoezo arme kinderen? Van sprookjes moet je toch genieten, dus ik gun de kinderen hun fantasietjes.

 1. Is het een idee om onze kinderen het goede voorbeeld te geven?
  Verandering moet ergens beginnen, immers.
  Tuurlijk, bij een Sinterklaasfeest hoort gewoon een zwarte piet!
  Maar mag deze dan misschien zonder een afrokapsel en dikke, rode lippen? En mét een aantal stevige roetvegen in het gelaat en op de handen?
  Daar is toch niks mis mee? De kinderen zullen het verschil zo snel niet door hebben, maar het stereotype is er dan in ieder geval vanaf, wat in hun beeldvorming nooit kwaad kan, lijkt me.

  Verder uiteraard lekker Sinterklaas vieren en deze traditie niet van de kinderen afpakken inderdaad!

 2. En kinderen worden volwassen (mogen we hopen).
  Beginnen aan de basis.
  Tuurlijk zien kinderen het niet als een blackface, maar dat is het natuurlijk wel. Rechtvaardigt dat het gebruik dan? Met een kleine aanpassing blijft het feest hetzelfde, maar zijn we wel af van een stereotype kleinering van een ras. Lijkt mij een oplossing waar iedereen mee kan leven.

 3. De kleinering van een ras…??? Kijk daar begrijp ik nu echt niks van. In mijn kindertijd was zwarte piet ook al zo zwart als roet… van door de schoorsteen te kruipen… punt.

   1. Echt?! Ik zou de mensen die in mijn gemeente nog een kolenkachel hebben niet te eten willen geven.

   1. Misschien even verduidelijken waarom deze discussie mijn pet te boven gaat. Ik kom uit België en nu is het bij ons al jaar en dag zo dat zwarte piet wordt gespeeld door een zwart gemaakte blanke man, met lippen rood van de lippenstift en een krulletjeskapsel… niks afro!

 4. Ik snap de discussie niet: vroeger hadden we die niet. Toen kwam zwarte Piet, met Sinterklaas, uit Spanje. Je was een beetje bang voor ‘em, zwarte Piet. Hij had immers een roe bij zich en een zak. In die zak zaten pepernoten, maar je kon er ook ingestopt worden en meegenomen, als je stout was geweest. Nou was ik vroeger niet zo’n heel stout meisje, maar toch: je wist het maar nooit.
  Tegenwoordig staat zwarte Piet symbool voor onderdrukking, racisme. daar zakt bij mij mijn broek van af. Daar heb ik nou nooit over nagedacht: zwarte Piet is eigenlijk een onderdrukte neger. Oh?!?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s