#50books, vraag 38

Kunnen we met online publiceren iets van de oude vertelkunst terugkrijgen die verloren is gegaan met de boekdrukkunst?

Wat een heerlijke vraag! En het antwoord is volmondig ja. We kunnen, bijvoorbeeld door het perspectief van de verteller te wijzigen een verhaal volledig anders vertellen. Zo schreef ik verschillende blogjes vanuit het perspectief van het straatmeubilair. Duidelijker is nog het verhaal van Roodkapje maar dan verteld vanuit het perspectief van de wolf. Het bleef een sprookje met een ernstige waarschuwing, alleen die waarschuwing kwam ergens anders terecht.
Of wat te denken van de beschrijving van de geschiedenis van Rembrandts Nachtwacht, verteld door een van de hoofdpersonen op dat schilderij, Willem van Ruytenburg.
Door als verteller een ander standpunt in te nemen ten opzichte van het oorspronkelijke verhaal kunnen er verrassende dingen gebeuren. Dit schrijvend realiseer ik me dat ik het vaker moet doen, het is zo leuk!

Mijn reacties op de vragen 36 en 37 komen misschien ooit nog eens.

Advertenties

Gepubliceerd door

carel de mari

Tot 2005 was ik werkzaam als productontwikkelaar en projectleider in verzekeringsland. Het moet daar geweest zijn dat ik getraind werd in het kort en bondig schrijven van notities en brochureteksten. Nu heb ik de grootst mogelijke moeite een verhaal in meer dan 1000 woorden te vertellen. Maar een verhaal vertellen, dat moet ik! In eigen beheer gaf ik eerder uit "Marokkaans koken en andere verhalen" (zie mijn weblog) en in de verhalenbundels "Adrenaline" en "30 Openbaringen" staat ook een bijdrage van me.

4 thoughts on “#50books, vraag 38”

  1. Maar ik denk dat in de vraag de mondelinge vertelkunst bedoeld wordt en die zal inderdaad door de boekdrukkunst wel wat op de achtergrond geraakt zijn en ik denk niet dat dat door het online publiceren teniet gedaan wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s