De oude Jemeniet

jemeniet Qat kauwend staart de oude Jemeniet over de immense vlakte. De kale woestijn die hij kent en nooit leert kennen. Hij overziet zijn leven. Zijn lang vervlogen jeugd, zijn huwelijken en zijn kinderschaar trekken aan zijn oog voorbij. Het is mooi geweest, het geeft voldoening. Hij knijpt de ogen dicht tegen de altijd felle zon.. Hij is steeds een gewaardeerd lid van zijn stam geweest en die waardering is alleen maar toegenomen. Zijn besluiten getuigen dan ook van grote wijsheid, van daadkracht en durf. En hij heeft de overtuigingskracht, nodig om zijn mensen zijn wil uit te laten voeren.

Straks, als hij thuis komt, zal hij aanschuiven aan een feestmaal dat ter ere van hem wordt gegeven. Er zullen dadels in overvloed zijn en de vrouwen zullen een lam gekruid en gestoofd hebben. Dat hoort bij feestdagen. Couscous met lamsvlees en verse groenten. Hij zal deze avond gebruiken om het leiderschap over te dragen. Niet dat hij de stam los wil laten, als adviseur hoopt hij nog lang dienst te kunnen doen. Maar zijn oudste zoon, Ahmed, zal nu zijn leiderschap moeten kunnen tonen. Jazeker, dat zit in hem en de oude man beseft terdege dat het er door zijn toedoen nooit echt uitgekomen is. Wat hij niet weet is dat hem nog een verrassing te wachten staat.

Eenmaal thuisgekomen schrikt hij van de stilte die in het kampement heerst. Goed, de etensgeuren verraden dat de vrouwen hard aan het werk zijn. Maar hij mist de mannen die doorgaans luidruchtig, onder invloed van hun qat, staan te discussiëren over alles wat maar tot verdeelde mening kan leiden.

Dan komt, luid claxonerend, de meute binnen. Vier Landrovers, gevuld met zonen en neven. En, en dat is toch wel een aangename verrassing, een viertal westerse toeristen. Geblinddoekt, alsof ze anders de weg terug zouden kunnen vinden! Maar goed, dit is een slag die hij nooit heeft willen staan, bang voor de altijd aarzelende autoriteit in hun gebied. Een autoriteit die wel degelijk het economische belang van dit soort ontvoeringen inziet maar steeds bang is voor represailles Maar de mannen hebben het geflikt! Zij hebben het lef getoond waar bij hem de voorzichtigheid dat tegenhield. Zijn besluit, de leiding uit handen te geven krijgt hiermee een bevestiging.

Ahmed springt van de eerste wagen en roept naar Fatima dat ze een slaapplaats voor de gasten gereed moet maken. En hij gaat op zoek naar Aisa, de dochter van zijn broer Tariq. Aisa heeft in Aden Engels gestudeerd en zij zal moeten uitvinden hoe groot de vangst is. Waar komen die toeristen precies vandaan? Zit er geld achter of moet het losgeld van een regering komen? Dat soort vragen.

Een paar jaar geleden begon ik een serie over een oude Jemeniet, gezien de actuele berichtgeving is er enige reden het verhaal terug onder de aandacht te brengen. Het vervolg is ingepland en wordt in de loop van deze maand gepost.

Advertenties

Gepubliceerd door

carel de mari

Tot 2005 was ik werkzaam als productontwikkelaar en projectleider in verzekeringsland. Het moet daar geweest zijn dat ik getraind werd in het kort en bondig schrijven van notities en brochureteksten. Nu heb ik de grootst mogelijke moeite een verhaal in meer dan 1000 woorden te vertellen. Maar een verhaal vertellen, dat moet ik! In eigen beheer gaf ik eerder uit "Marokkaans koken en andere verhalen" (zie mijn weblog) en in de verhalenbundels "Adrenaline" en "30 Openbaringen" staat ook een bijdrage van me.

3 gedachten over “De oude Jemeniet”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s