50books

#50books, vraag 25

Welk boek heeft voor jou een bijzondere betekenis gekregen?

Halfweg zijn we en voor het eerst sta ik min of meer met de mond vol tanden. Ik kan daar niets op invullen, niet in de zin dat het boek zoveel invloed op me gehad heeft. Wel kan ik me mijn drammerigheid als twaalfjarige herinneren, het doordrammen om een bepaald boek te krijgen. En dat ging niet eens om het boek op zich, het ging erom dat ik iets wilde dat ik niet durfde te vertellen.
Ik zal het uitleggen. Degenen die mijn nostalgische blogs gelezen hebben weten dat ik oorspronkelijk uit een groot, goed rooms gezin kom. Mijn vader beleefde het katholiek zijn zoals men het in de dertiger jaren gewoon was, het heilige roomse leven. Mijn vader was wat conservatief zeg ik met de neiging welk understatement dan ook te onderdrukken. En volgens goed gebruik diende tenminste een van de kinderen de Heer in celibataire staat te dienen. Liefst de oudste, dan was hij tenminste van die zorg af. Die oudste was ik en zo kwam ik op het Klein Seminarie te Apeldoorn terecht. Ik voelde me daar niet echt op mijn plaats maar had niet het lef dat tegen mijn vader te zeggen. Maar hij voelde wel dat me iets dwars zat toen ik de eerste vakantie thuis liep te chagrijnen.
En dus begon ik te zeuren over alle jongens die een prachtig missaal hadden waarin ze de ochtendmis konden volgen en dat ik me schaamde dat niet te kunnen. Zo’n misboek met die hele dunne blaadjes, goud op snee en van een leren kaft voorzien. En ik kreeg het ondanks het feit dat het een rib uit zijn lijf moet zijn geweest want het waren geen gemakkelijke jaren. Ik heb er achteraf behoorlijk spijt van gehad, had dit nooit mogen doen. En in die zin heeft dit boek een bijzondere betekenis voor me gekregen.
Die opleiding heb ik overigens nog twee jaar volgehouden maar toen had ik voldoende moed verzameld om alsnog af te haken. Om met Toon Kortooms in Beekman en Beekman te spreken, ‘ik voelde me meer aangetrokken tot het heilig trouwsel’.

Advertenties

17 gedachten over “#50books, vraag 25”

  1. Ik dacht eigenlijk meteen aan de bijbel als het boek dat het meeste invloed op mijn leven heeft gehad. Het boek wat ook veel betekenis heeft gehad voor mij is: Mam vertel eens. Ik vond het heel leuk dat mijn dochter dat aan mij gaf.Weer een prachtig verhaal Carel. Ik voelde die dunnen blaadjes weer tussen mijn vingers.

  2. Dan denk ik toch gelijk aan de 2 versies ( Nederlands en Engels) van “Alleen mijn ogen kunnen spreken”

    Beide boeken hebben veel indruk gemaakt en ervoor gezorgd dat ik ondanks alles nog positief blijf in dit leven. Daarnaast is de Nederlandse versie geschreven door een kennis die ik lang niet meer gezien heb. Jammer genoeg…

      1. Computercommunicatie is helaas voor hem geen optie. Hij kan alleen knipperen en dat snappen pc’s nog niet…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s