#50books, vraag 23

Kunnen computers fictie schrijven?

Wie verzint toch dit soort vragen?

Fictie, dat is dus verzonnen. Kunnen computers iets verzinnen? Ik denk het niet, voorlopig nog niet in ieder geval. Computers kunnen volgens geprogrammeerde regels dingen achter elkaar zetten die mensen verzonnen hebben of die echt gebeurd zijn. Dat denk ik wel.
Schrijven? Als schrijven woorden aaneenrijgen is dan wel. We hadden tien jaar geleden al een systeem dat zinnen aan elkaar plakte tot een goedlopende brief die ook nog overeenkwam met wat je wilde schrijven. Maar als schrijven een verhaal te vertellen is, een verhaal dat niet eerder verteld is dan zie ik dat een computer niet doen. Het hart van de schrijver en de manier van schrijven maken het boek leesbaar of niet!

#50books is een leuk initiatief van Peter Pellenaars. Iedere zondag stelt hij een vraag en kunnen bloggers hierop reageren.

Advertenties

Gepubliceerd door

carel de mari

Tot 2005 was ik werkzaam als productontwikkelaar en projectleider in verzekeringsland. Het moet daar geweest zijn dat ik getraind werd in het kort en bondig schrijven van notities en brochureteksten. Nu heb ik de grootst mogelijke moeite een verhaal in meer dan 1000 woorden te vertellen. Maar een verhaal vertellen, dat moet ik! In eigen beheer gaf ik eerder uit "Marokkaans koken en andere verhalen" (zie mijn weblog) en in de verhalenbundels "Adrenaline" en "30 Openbaringen" staat ook een bijdrage van me.

10 gedachten over “#50books, vraag 23”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s