even serieus, Write on thursday WOT

Herdenken #WOT 18-’13

.facebook_1907137530Het woord van deze week is herdenken. Niet vreemd in deze eerste dagen van mei al herdenk ik wel vaker. Maar goed, het collectief herdenken en dan met name met betrekking tot oorlog en vrede, vrijheid en onvrijheid is een weerkerend ritueel dat ik toejuich.
Herdenken, opnieuw denken dus. Dat is verder denken dan bij wat bijgaand plaatje suggereert. En dan begin ik graag daar waar die veteraan nog niet eens in beeld is, die komt slechts om de rotzooi op te ruimen die anderen ervan gemaakt hebben. Overigens, was die veteraan wel een strijder aan de goede kant? Wie maakt dat uit? Was die veteraan ook wel vanuit overtuiging strijder of werd hij gedwongen? Was hij dusdanig geïndoctrineerd dat hij dacht goed te doen? Ik moet denken aan mijn overleden schoonvader die in Indonesië tegen de Jappen vocht en jaren geïnterneerd was. Hij vocht voor een goede zaak. Maar na de oorlog deed hij mee met de politionele acties en daar denken we tegenwoordig heel anders over. Maar hij diende het landsbelang met overtuiging. Wat is goed, wat is slecht. Die Nederlandse jongens die naar Syrië gaan om aan de kant van de rebellen het regime van Assad te bestrijden, zijn die slecht?

Ik sta liever stil bij hoe het zover heeft moeten komen. Hoe een volksmenner in staat is een hele natie te mobiliseren om ten strijde te trekken tegen vermeend kwaad. Die louter uit machtswellust miljoenen voor zijn karretje weet te spannen. Ik denk aan al die miljoenen, zo’n hele natie die als domme schapen achter zo’n waanidee aanlopen. Ik denk aan die mensen die denken dat ze er een goede boterham aan overhouden, uit pure berekening de herder helpen die schapen te hoeden.

Ik sta liever stil bij hoe we kunnen voorkomen dat het zover komt. Dat zo’n volksmenner geen kans krijgt, dat mensen nadenken over wat ze wel en niet geloven, dat we elkaar respecteren ongeacht en dan die hele riedel uit de grondwet.

Ik weet het, ik ben een naïeve idealist, ik zou voor de tweede wereldoorlog met een gebroken geweertje gelopen hebben.

13 gedachten over “Herdenken #WOT 18-’13”

  1. Je kind opvoeden als een niet-kuddedier.
    het leren na te denken bij hun eigen akties en om niet achter de rest aan te hollen!
    Dat is oa het gevolg van herdenken

  2. Mooi stuk Carel, fijn ook om te lezen. en nee, niet naïef.

    En ik, tja ik heb zelfs ná de tweede wereldoorlog jaren met een gebroken geweertje opgelopen. Ik heb er naar aanleiding van de blog van Linda die ik vanmorgen las, spontaan het mijne over geschreven. Kortom het leeft, laten we het levend houden. Dank je wel en mooie dag morgen!

  3. Heel goed verhaal! Helemaal mee eens! Kritisch blijven en je eigen mening vormen zijn waarden, die we onze kinderen moeten meegeven.

  4. Maar er rest nog een andere, essentiële vraag: hoe komt het, dat zoveel mensen kritiekloos zijn? Achter iemand of een ideologie aanlopen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s