50books

#50books, vraag 13

In hoeverre mag je rekening houden met de persoon van de auteur bij het lezen van zijn/haar fictie?

Natuurlijk mag dat, zou ik zeggen. Maar pas op, voor je het weet sta je op je verkeerde been, haalt de schrijver je finaal onderuit. Ja, ook die schrijver die je denkt te kennen.

Het zal best dat in ieder verhaal iets van de schrijver zit, iets wat hij/ zij meegemaakt heeft, bijvoorbeeld. Maar voor hetzelfde geld gebruikt hij/ zij zo’n ervaring door het spiegelbeeld te beschrijven of vast te leggen hoe het verloop beter had kunnen zijn.

Persoonlijk schrijf ik in het algemeen in de eerste persoon enkelvoud. Als het gaat om mijn dagelijkse blogs en ik vertel over wat ik meemaak of hoe ik ergens over denk dan kun je ervan uitgaan dat ik ik is. Maar, zodra ik overschakel op fictie moet je oppassen. En, bedenk, een fictief stukje kan er verraderlijk echt als een reëel verslag uitzien.

Van mij mag je, ik zie graag iemand zien wankelen, het verkeerde been kiezen. Zonder blijvende beschadigingen, vanzelfsprekend.

6 gedachten over “#50books, vraag 13”

  1. Ik houd me nooit zo erg bezig met de persoon van de schrijver, ik zal hooguit zijn naam onthouden om meer werk van hem/haar te lezen wanneer me dat bevalt. Tsja en wat jou betreft Carel, bij jou ben ik altijd een beetje op mijn hoede…. ik sta graag met beide benen op de grond!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s