even serieus

Hoe kom ik aan volgers?

@Blogtrommel Hoe kom ik aan volgers? Ik volg anderen, zij mij niet @careldem ? @petepel ? Help please

Deze tweet kwam gisteravond langs, ik zal de afzender naar dit blog verwijzen.
Laat ik vooropstellen, ik heb de wijsheid niet in pacht en er zijn ongetwijfeld vele wegen die naar Rome leiden. Toch wil ik een poging wagen, temeer omdat ik meen te begrijpen dat mij en @petepel verweten wordt niet terug te volgen.
Om te beginnen gaat het om inhoud. Zijn de blogs interessant genoeg voor je lezers? Ik geef hier geen oordeel, ik ken ze niet, een grote uitzondering daargelaten. En interessant genoeg geldt dus voor je lezers, kun je die binden? Overigens, lezen en gelezen worden zijn verschillende zaken en de groepen kunnen danig uiteen lopen. Want jij kunt mijn blogs waarderen maar daarom hoeft dat niet andersom te gelden (en vice versa). Maar naast de inhoud is ook de promotie belangrijk. Als je niet vertelt dat er een nieuw blog is dan komt er niemand lezen. Wat dan weer geen garantie is dat er wel lezers komen als je het wel vertelt.

Een paar tips:

 • Zorg voor regelmatig nieuwe blogs, iedere dag of iedere donderdag, als men er maar op kan rekenen.
 • Promoot die blogs via Twitter en Facebook, meermalen mag maar voorkom dat het op spammen gaat lijken.
 • Doe mee aan uitdagingen, zo is er iedere donderdag een WOT-woord en kun je sinds kort wekelijks een vraag over je leesgedrag beantwoorden. Potentiële lezers weten dan dat je ook blogt.
 • Laat zien dat je andermans blogs leest, reageer of like.
 • Neem favoriete schrijvers in je blogroll op in de hoop dat ze iets terug doen.
 • Doe mee aan #blogpraat, iedere maandagavond van acht tot negen en leer zo andere bloggers kennen.

En, niet onbelangrijk, verwacht niet te veel ineens. Je moet langzaam een relatie opbouwen. Je mag niet verlangen dat een regelmatig lezer altijd blijft terugkomen.

Advertenties

6 gedachten over “Hoe kom ik aan volgers?”

 1. Het blijft een lastig iets maar ik denk dat lezen en laten weten dat je leest een belangrijke factor is in het gelezen worden.
  Mijn dilemma is altijd,wil ik veel lezers of wil ik gelezen worden door een ‘selecte’ groep. Ik wil graag weten wie mijn posts leest. Het geeft me een binding.
  Promoten doe ik wel. In ieder geval twee keer. Eenmaal als ik net geplaatst heb. En nogmaals op een ander dagdeel omdat niet iedereen elk dagdeel op social media kijkt en ook omdat sommigen zo’n volle tijdlijn hebben dat ze mijn bericht over het hoofd kunnen hebben gezien.Als een post na deze twee keer minder dan tien keer is bekeken en ik vind dat ze meer aandacht verdient, promoot ik een derde keer.Dan voeg ik wel altijd een opmerking toe dat het om een blog gaat wat al eerder is gepromoot.
  Wat zeker ook heeft geholpen is het meedoen aan schrijfuitdagingen. Helemaal als je de andere schrijvers laat weten dat je meedoet en hun bijdragen ook leest.
  En het worden opgenomen in een bundel vergroot ook je publiek heb ik gemerkt.

 2. Goeie tips hier. Het promoten van je blogs is een vak apart. Gewoon een linkje dumpen werkt meestal niet echt. Doe er een suggestief tekstje bij dat de belofte aan sensatie zou kunnen inhouden, en je komt een heel end verder…
  Wil je veel trouwe lezers en veel reageerders? Wees er dan zelf eentje…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s