even serieus

Witregels

Iedere maandagavond is er van acht tot negen een chat op twitter waar veel bloggers aan meedoen. Aan de hand van een aantal vragen volgt er een discussie over een onderwerp dat bloggers raakt. De organisatie is in handen van Elja Daae en informatie is hier te vinden.
Gisteravond poneerde Karin Ramaker onder andere haar ergernis over overmatig gebruik van witregels in sommige blogs. En http://jacobjanvoerman.nl/ kwam met het idee om, ik zeg het even met mijn eigen woorden, met bloggers over een en hetzelfde onderwerp te schrijven en elkaar daarbij kritisch te begeleiden. Er waren nog andere onderwerpen maar deze twee pik ik er even tussenuit. Want, ongevraagd is er een begin gemaakt aan de uitwerking van het idee van Jacob Jan en Karins ergernis was het onderwerp.

Peter Pellenaars schreef een blog naar aanleiding van de opmerking van Karin. Jacob Jan deed iets soortgelijks, zij het met zwartregels ;-). Plagerijtjes, ik mag dat wel. Tijdens de #blogpraat kwam CopyDimitri met de volgende opmerking:

een witregel is als een adempauze. Geef de lezer de kans om bij te komen #blogpraat

Mijn reactie daarop was

@CopyDimitri teveel witregels is ideaal voor iemand met COPD, die kan die pauzes goed gebruiken #blogpraat

Een grapje maar feitelijk heeft Dimitri gelijk. Een witregel heeft alleen betekenis als er even een pauze ingelast wordt. Ik zie het als een leesteken. Peter pakt dat in zijn blog ook mooi op. De gesproken zinnen leiden niet tot onmiddellijke reactie, de sprekers nemen de tijd. Andere terechte toepassingen zijn het wisselen van onderwerp in een blog of het beschrijven van een onderwerp vanuit verschillend perspectief. De lezer moet dan even afstand nemen van hetgeen zojuist binnenkwam, de knop moet om.

Ik kies bij dit onderwerp voor de serieuze benadering, gewoon omdat ik taal mooi vind en verkeerd gebruik van de geschreven mogelijkheden die taal geweld aan doen. Het is niet anders dan bij spelfouten, een krant lezen met een rood potlood in de hand leidt uiteindelijk tot het opzeggen van het abonnement. En teveel fouten in een blog zal iemand niet snel tot terugkeren oproepen.

Een gedachte over “Witregels”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s