Nostalgie

Kerstherinneringen

Kerstherinneringen, ik heb er nog wel een paar. Ga ik terug naar mijn jonge jaren dan herinner ik me vooral dat we, met mijn vader naar de nachtmis gingen. De nachtmis begon nog om 12.00 uur, we hadden eerst een paar uur geslapen. Mijn moeder bleef thuis en zorgde voor een uitgebreid kerstontbijt, midden in de nacht. En dan op eerste kerstdag weer met zijn allen, nu moeder ook mee, naar de hoogmis. Na de koffie werd pa er weer met het hele stel op uitgestuurd want dan had ma haar handen vol aan de bereiding van het kerstdiner. We liepen dan van kerk naar kerk, overal de kerststallen bewonderend. De route was wisselend, ik denk dat we in de loop der jaren alle Utrechtse katholieke kerken wel gehad hebben, te meer omdat we eerst aan de noordkant van de stad woonden en later op Hoograven, het zuiden dus.

Voor het kerstdiner waren er altijd wel een paar kippen of een konijn ofzo. Waar mijn vader ze vandaan had, ik heb werkelijk geen idee. Wel dat hij ze zelf slachtte en dat we met de kippenpoot op pad gingen, trekken aan de pezen zodat de tenen gekromd werden. De kippen gingen in zijn geheel een grote braadpan in en werden aan tafel verdeeld. Standaard bijgerechten, gekookte aardappelen en appelmoes.

Er is een tijd geweest dat we geen kerstboom hadden.Later wel een boom maar die werd niet opgetuigd doch diende in het decor van de kerststal die we thuis hadden (mijn moeder heeft hem nog steeds en plaatst hem nog ieder jaar). Die kerststal deed qua grootte niet onder voor wat we in de kerken tegenkwamen. Mijn vader die oorspronkelijk etaleur was vond het prachtig het beeldwerk ieder jaar weer op te bouwen. Grote met donkerblauw flanel beklede panelen dienden als achtergrond, als sterrenhemel. Ik mag ook niet vergeten de zelfgemaakte kerstdecoraties te vermelden. Het spreekt vanzelf dat het kindeke pas na de nachtmis in de kribbe belandde.

De tweede kerstdag was er voor familiebezoek en later gingen we ieder onze eigen weg. Naar vrienden, naar aanstaande schoonfamilie. Thuis stond dan altijd een enorme pan boerenkool stamppot met rookworst. Die rookworst, we deelden een rookworst per maaltijd op normale dagen. Dat kwam neer op drie, vier plakjes per kind. Met kerst waren er twee worsten, we hadden het dan ook over worst met boerenkool.

Op deze videolog een beknopter versie:

Ik wens iedereen fijne kerstdagen.

Advertenties

8 gedachten over “Kerstherinneringen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s