even serieus

Prestatieverhogende middelen

Neem het hen eens kwalijk, die wielrenners die dagelijks op topniveau moeten presteren. Die wielrenners die bergen voor hun kiezen krijgen die ik met mijn Fiatje 600 in 1970 absoluut niet kon bedwingen. Puur op spierkracht en karakter. Neem het die toppers eens kwalijk dat ze naar middelen zoeken, dat ze middelen vinden om het onmenselijke dat van hen verwacht wordt te realiseren.

Laat ik eerlijk zijn, in de jaren dat ik met de toerfiets door Nederland koerste, van tocht naar tocht, ieder weekend weer gebruikte ik ook. Heel gewoon, die koerstruien zijn er speciaal op gebouwd. Waarom dacht je dan dat er twee of drie achterzakken inzitten? Een voor de portemonnee en de autosleutels, de rest voor de versterkingen die onderweg o zo nodig zijn. Zonder banaan en reep chocola, zonder twee sneetjes bruin met kaas of een krentenbol gingen we echt niet weg. Hongerklap halverwege de Amerongse berg, ik moet er niet aan denken. En, als het even meezat maakten we eenmaal goed over de helft een koffiestop waarbij de aanvulling in de vorm van een punt appeltaart met slagroom eerder standaard dan uitzondering was.

Welnu, als nu de laagsten in de hiërarchie der wielrenners zich al aan het toedienen van prestatieverhogende middelen bezondigt, wat moet je dan van de wereldtop verwachten?

Onzin natuurlijk, een bruine boterham is iets anders dan een bloedtransfusie. Het gebruik van doping is vals spelen. En het argument dat iedereen het doet gaat nooit op dus ook nu niet. Ik begrijp best dat er heel veel van wielrenners gevraagd wordt. Ik begrijp ook dat, wil je verdienen in deze sport, je mee moet kunnen. Ik begrijp de verleiding om dan -net als al die anderen- te grijpen naar verboden stimulantia. Maar het blijft vals spelen. En dus mag een KNWU, een ASO, een UCI het nooit goedkeuren. En heeft een UCI boter op het hoofd want je maakt mij niet wijs dat men niet, al is het misschien niet tot in detail, weet wat er in de sport omgaat. En zou je mij dat wel wijs kunnen maken dan is die club bestuurders volstrekt incapabel en ook dat lijkt me voldoende reden om gedwongen te worden op te stappen.

Advertenties

2 gedachten over “Prestatieverhogende middelen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s