even serieus

Arme Griek

Twee jaar geleden waren we op Kos. We huurden een paar dagen een autootje en stortten ons in het chaotische verkeer. Voor een liter benzine betaalden we iets meer dan negentig cent.
Nu, op Kefelonia zijn de wegen leeg. Zo goed als leeg. Nog wat grieken die voor hun werk wel moeten. En toeristen maar het is natuurlijk geen hoogseizoen. Een liter kost nu tussen 1,84 en 1,93, gemiddeld dus het niveau dat wij in ons kikkerlandje gewend zijn. Geen Griek die dat nog kan betalen.

Toen wij ons autootje huurden werden ons de belangrijkste afwijkingen van de verkeersregels uitgelegd.  Daaronder het advies de auto daar te parkeren waar al andere wagens staan. Er staan geen borden maar de kans is groot dat parkeren aan de stille kant een bon oplevert.
Wij vragen ons dan af of parkeren aan de drukke kant niet meer in de staatskas brengt.

Nog een opvallend verschil, neem ik in Nederland een autoveer dan betaal ik voor de auto en eventuele passagiers. De prijs voor de chauffeur is bij het voertuig meegenomen. Hier niet, auto, chauffeur en passagier krijgen een kaartje. In drievoud, dat dan weer wel. Op dat kaartje staat de vervoerprijs en drie soorten belasting.ik denk dat je via inlevering van een coupon belasting terug kunt vragen, uiteraard mits je daarvoor in aanmerking komt. Een ambtenaar buigt zich dan over je verzoek en stort een paar cent terug. Van mij mag Griekenland in de eurozone blijven maar er is nog wel wat te verdienen.

Advertenties

4 gedachten over “Arme Griek”

  1. Ook op de andere eilanden is het niet anders. Een litertje euro 95, voor
    € 1,998 is het goedkoopste dat ik gezien heb, een litertje dieselolie, € 1,778, toch zo’n 30 cent duurder dan in ons kikkerlandje. Toch wel heel vreemd dat de prijzen daar zoveel hoger liggen en dat terwijl de salarissen fors lager zijn dan bij ons. Vele winkels hebben de deuren al gesloten maar blijkbaar begrijpt men nog steeds niet dat van een kale kip niet valt te plukken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s