Hapjesdag

Degenen die mij regelmatig lezen weten dat ik graag van een bourgondisch leven geniet. En dat ik ook graag in de keuken (re)creëer. Maandelijks koken we in een culinair kookgilde een vijf- of zesgangenmenu en, het zal niemand verbazen, het resultaat verorberen we met smaak.
In het kader van de buurtcohesie in Schoonhoven Noord, organiseerden de buurtcomités in samenwerking met de woningbouwvereniging een gezellige marktdag onder het motto ‘Proef mee’. Aan de buurtbewoners vroegen ze een kraampje te bemannen en daar vanuit hun eigen gemaakte lekkernijen uit te delen. De onkosten werden vergoed. Op gevaar af iemand te vergeten, ik heb Marokkaans, Turks, Afghaans, Spaans gegeten. Er waren poffertjes, de bakker stond er met koeken, vanuit de kaaswinkel waren heerlijke kaasjes aangedragen en de Marokkaanse slager stond er met vers fruit. Dat laatste klinkt natuurlijk een beetje vreemd maar de Marokkaanse slager is eigenlijk een complete kleine supermarkt. Vanuit het kookgilde bemanden we ook een kraampje, gevuld met culinaire hoogstandjes. De voorbereidingen hadden we vrijdagmiddag al gedaan. Vooral de paling met monchou vond gretig aftrek. Eh, nee, dat recept hou ik even geheim! De proeverij stond er van half twaalf tot drie uur en er was een behoorlijke aanloop. En van eten komt vanzelf praten, van praten meer begrip. Dus de actie kan als geslaagd worden beschouwd.

Even over drie was ik thuis, een lekker biertje en wat rust voor de benen was hard nodig en dan nam ik dat ook. Temeer omdat ons nog een verjaardagsfeestje te wachten stond. Overbuurman Tom vierde dat hij de AOW-leeftijd bereikt had, voor hem een mijlpaal. Om half vier stond hij aan de deur, ‘heb jij nog ruimte in de koelkast voor een paar salades?’.
“Natuurlijk, die ruimte maken we toch even!’ De voorbode voor wat ons de avond te wachten stond. Het werd, hier wel gebruikelijk, weer een gezellige barbecue. Met als klap op de vuurpijl tegen middernacht een tot bijna ieders verrassing gitaar spelende buurvrouw. Meezingen dus, zelfs ik heb me niet aan het aloude gebod “gij zult niet meezingen” gehouden. Alleen het kampvuur ontbrak. Maar desondanks bleef het nog lang gezellig (en voor de vroegslapers onrustig).

Vrijdag hadden we hier korte maar hevige plensbuien, vandaag maar een bui, tot nu toe. Maar die duurt wel al uren. Gisteren begon met veel wind maar de zon brak door en de wind temperde, we hebben mazzel gehad.
Vandaag maar even een balansdag en maandagochtend een stevig uurtje sportschool.

Advertenties

Gepubliceerd door

carel de mari

Tot 2005 was ik werkzaam als productontwikkelaar en projectleider in verzekeringsland. Het moet daar geweest zijn dat ik getraind werd in het kort en bondig schrijven van notities en brochureteksten. Nu heb ik de grootst mogelijke moeite een verhaal in meer dan 1000 woorden te vertellen. Maar een verhaal vertellen, dat moet ik! In eigen beheer gaf ik eerder uit "Marokkaans koken en andere verhalen" (zie mijn weblog) en in de verhalenbundels "Adrenaline" en "30 Openbaringen" staat ook een bijdrage van me.

15 gedachten over “Hapjesdag”

    1. maar dan niet verder vertellen, hoor 😉
      twee palingfilets van gelijke grote. De onderste beleggen met monchoukaas, ongeveer 0,3 cm dik, daarover de tweede filet. Bestrooien met brochette kruiden en in aluminiumfolie wikkelen. Minimaal 12 uur in de koelkast, daarne uitpakken en in stukjes van ongeveer anderhalve centimeter snijden. Prikkertje erin en smullen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s